Besi hayvanının seçimi

Irk faktörü:
Ülkemizde salt besi için yetiştirilen sığır ırkı yoktur. Yerli ırk sığırları veya kültür ırkları (Siyah-Beyaz Alaca, Esmer Irk Montofon, Jersey, Simental) ve bunların melezleri besiye alınır.

Yerli sığırlarımızın besi performansları genelde düşüktür. Yerli sığırlarımızın melezleme yoluyla ıslah edilmeleri, gerek verim artışı gerekse hastalıklara karşı direnci açısından önem taşımaktadır.


Yaş faktörü:
Genç hayvan daha fazla et, yaşlı hayvan ise daha fazla yağ biriktirir. Yaşlı hayvan çok enerji harcamasına rağmen, az ağırlık artışı sağlar. Gençlerde etin en değerli kısımları olan bel ve but kasları daha iyi gelişir. Besisini tam olarak almış bir erişkin sığır bekletilirse önemli bir ağırlık artışı sağlamaz. Her yediği zarardır.

Ülkemizde yaygın olan kültür ırkları ve melezlerinin henüz süt dişlerini dökmediği 1-1.5 yaş aralığında; yerli ırkların danalarının ise 2 yaşında besiye alınması tercih edilmektedir.

Cinsiyet faktörü:
Erkeklerin besi performansı inek ve düvelerden çok yüksektir. Enenmemiş erkek sığırların etleri daha makbuldür. Enemenin tek faydası hayvanın uysallaşmasıdır.

Kondüsyon faktörü:
İster genç ister erişkin sığır olsun, zayıf olması besici için (hastalık hariç) dezavantaj değil avantaj olabilir. Çünkü;

    Az kilo çektiğinden ucuza alınabilir

    Semirinceye kadar çok ağırlık artışı sağlar

    Daha hızlı ağırlık artışı sağlar


Besi sığırı özellikleri:
1-Geniş ve derin vücutlu, ince kemikli, narin başlı ve az gerdanlı, ağız büyük, dudaklar kalın
2-Boynuzlar kısa, ince; gözler belirgin, bakışlar canlı
3-Boyun kalın, göğüs derin, sırt çizgisi düz
4-Omuzlar geniş ve cidago ile düzgün bağlantılı
5-Sağrı uzun, beden yuvarlak, açlık çukurluğu dolgun
6-Bacaklar kısa, iki bacak arası geniş, yerden yapılı
7-Kaburgalar yuvarlak, uzun ve aralıklı, vücuda bağlantısı dik olmalıdır

Yorumlar