Silaj katkı maddeleri yem değildir. Yem
yığınında süt asidi
bakterilerinin çalışmasını kolaylaştırılan maddelerdir.
Karbonhidratça zengin olan bitkilerle
yapılan silajda silaj tekniği tam olarak uygulandığı takdirde katkı maddesi kullanılmadan da çok iyi bir silaj
yapılabilir. Ancak proteince zengin, karbonhidratça fakir ve zor silaj
yapılabilen bitkilerde, (yonca, fiğ, üçgül vs.) süt asidi bakterilerinin
faaliyetini arttırıcı katkı maddeleri mutlaka kullanılmalıdır. Kolay ve ucuz
bulunan katkı maddeleri mısır, buğday ve arpa kırması veya unu, tuz, melas,
formik asit, üre, peynir suyudur. Silaj yapımında kullanılan belli başlı katkı
maddeleri ve silaja katılacak miktarlar şu şekildedir;
Katkı
Maddesinin Adı Silaja Katılacak Miktar
-
Melas (suda eritilerek) 10-20 kg/ton
-
Buğday-arpa kırması 40-50
kg/ton
-
Kuru pancar posası 20-30
kg/ton
-
Formik asit (sulandırılarak) 2.2
litre/ton
-
Tuz-NaCl (Fermantasyona etkisi zayıfdır) 10-20
kg/ton
-
Diğer ticari özel katkı maddeleri Tariflerine
göre
Yorumlar
Yorum Gönder