SİLAJ KATKI MADDELERİ

    Silaj katkı maddeleri yem değildir. Yem  yığınında  süt asidi bakterilerinin  çalışmasını  kolaylaştırılan  maddelerdir.       
     Karbonhidratça  zengin olan  bitkilerle  yapılan  silajda  silaj tekniği tam olarak  uygulandığı takdirde katkı maddesi  kullanılmadan da çok iyi bir silaj yapılabilir. Ancak proteince zengin, karbonhidratça fakir ve zor silaj yapılabilen bitkilerde, (yonca, fiğ, üçgül vs.) süt asidi bakterilerinin faaliyetini arttırıcı katkı maddeleri mutlaka kullanılmalıdır. Kolay ve ucuz bulunan katkı maddeleri mısır, buğday ve arpa kırması veya unu, tuz, melas, formik asit, üre, peynir suyudur. Silaj yapımında kullanılan belli başlı katkı maddeleri ve silaja katılacak miktarlar şu şekildedir;

    Katkı Maddesinin Adı                              Silaja Katılacak Miktar
    - Melas (suda eritilerek)                                      10-20 kg/ton
    - Buğday-arpa kırması                                        40-50 kg/ton
    - Kuru pancar posası                                           20-30 kg/ton
    - Formik asit (sulandırılarak)                               2.2 litre/ton
    - Tuz-NaCl (Fermantasyona etkisi zayıfdır)       10-20 kg/ton
    - Diğer ticari özel katkı maddeleri                     Tariflerine göre


Yorumlar