SİLAJ MAKİNELERİ

    Silaj yapılacak yem bitkilerini tarladan biçerek parçalayan ve arkasındaki römorka üfleyen kendi yürür veya traktörle çekilen makinelerdir. Ülkemizdeki silaj makineleri traktörle çekilen tiptedir.

    Amaçlarına Göre Silaj Makinaları
    Tek Veya Çok Sıralı Mısır Silaj Makinesi: Mısır ve Sorgum gibi sıraya ekilen bitkileri sıraya biçer. Ülkemizde halen tek sıralı mısır silaj makineleri üretilmektedir. Bunun için 60- 70 beygir gücündeki traktörler yeterlidir.
   Vurmalı Tip Ot Silaj Makineleri: Bir tambur etrafına dizilmiş bıçakların dönüşüyle oluşan kesme ve üfleme ile yem bitkileri parçalanıp römorka üflenmektedir. Traktörle çekilmektedir. 60-70 beygir gücündeki traktörler yeterlidir.
   Sabit Tip Silaj Makineleri: Yem bitkileri ot biçme makinesi ile biçilir. Silaj makinesine sonradan verilerek parçalanır. İş veriminin düşük olması ve daha fazla işgücü gerektirmesi nedeniyle verimli olmamaktadır.

    Silaj Makinelerinin Kullanımında Dikkat Edilecek
           Hususlar :
-         Makinenin yağlama noktaları her çalışmadan önce yağlanmalıdır.
-         Kayışlar aynı tipte ve yeterli gerginlikte olmalıdır.
-Biçmeye başlamadan önce 540 devir/dk ayarına geldiğinde biçme işlemine başlanmalıdır. Daha düşük devirde çalıştırılırsa ilk hareket ve ilk biçme anında otlar iri parçalanır ve üfleme zayıf olacağından baca içerisinde tıkanmaya neden olur.


Resim 3.  Silaj makinesi ve römorku

-         Şaftlar çok sıkı ve çok boşluk kalacak şekilde takılmamalı ve emniyetli (cırcırlı) şaftlar kullanılmalıdır.
-         Bıçaklar zaman zaman kontrol edilerek keskinleştirilmelidir.

-         Kullanılan makinelere ait kullanım talimatı dikkatli okunmalıdır. 

Yorumlar