SİLAJIN TANIMI VE ÖNEMİ


    Silaj; Yeşil sulu bitkilerin havasız ortamda fermantasyonu ile elde edilen yemlere denir.  Çiftçilerimiz tarafından yem turşusu, ot turşusu veya hayvan turşusu gibi adlarla anılmaktadır.

    Yapılan araştırmalara ve maliyet hesaplamalarına göre; Hayvanlara silaj yedirilerek sağlanan protein, fabrikasyon karma yemden sağlanan proteine göre beş kat daha ucuz olmaktadır.


    Hayvancılığımızın gelişmesi, yüksek verimli kültür hayvanlarının kullanımı ve yem maliyetini düşüren silaj yemleri ile beslemeye bağlıdır.
   
    Çünkü Ülkemiz hayvancılığının en önemli sorunu kaliteli kaba yeşil yem teminindeki eksikliktir. Özellikle kış mevsiminde bu eksiklik et ve süt veriminde düşüşlere neden olmaktadır. Bunu önlemenin tek yolu diğer mevsimlerde bol bulunan yeşil yem bitkilerinin silaj yapılarak kış mevsiminde hayvanlarımıza yedirmektir.


    Bu sebeple akıllı bir işletmeci öncelikle yem sorununu çözmek ister. Gerekli besin değerlerinden taviz vermemek kaydıyla yem giderlerini en aza indirebilen yetiştiricinin kârlılık oranı da artmaktadır. 

Yorumlar