Silaj; Yeşil sulu bitkilerin havasız ortamda
fermantasyonu ile elde edilen yemlere denir.
Çiftçilerimiz tarafından yem turşusu, ot turşusu veya hayvan turşusu
gibi adlarla anılmaktadır.
Yapılan araştırmalara ve maliyet
hesaplamalarına göre; Hayvanlara silaj yedirilerek sağlanan protein,
fabrikasyon karma yemden sağlanan proteine göre beş kat daha ucuz
olmaktadır.
Hayvancılığımızın gelişmesi, yüksek verimli kültür
hayvanlarının kullanımı ve yem maliyetini düşüren silaj yemleri ile beslemeye bağlıdır.
Çünkü Ülkemiz hayvancılığının en önemli
sorunu kaliteli kaba yeşil yem teminindeki eksikliktir. Özellikle kış
mevsiminde bu eksiklik et ve süt veriminde düşüşlere neden olmaktadır. Bunu
önlemenin tek yolu diğer mevsimlerde bol bulunan yeşil yem bitkilerinin silaj
yapılarak kış mevsiminde hayvanlarımıza yedirmektir.
Bu sebeple akıllı bir işletmeci öncelikle
yem sorununu çözmek ister. Gerekli besin değerlerinden taviz vermemek kaydıyla
yem giderlerini en aza indirebilen yetiştiricinin kârlılık oranı da
artmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder