Besiye hazırlık

Besiye hazırlık

    Hayvanlara ilk geldikleri gün doyasıya kuru ot ve yaklaşık 0,5 kg besi yem yedirilmelidir

    Günlük besi istihkakı 2 günde bir 250 gr arttırılarak 15 günde 2-2.5 kg kadar artırılır. Bu esnada kuru ot istihkakı gitgide azaltılır. Silaja alıştırılır

    Veteriner hekim tarafından tavsiye edildi ise Şap, Şarbon, Botulismus, Paraenfluenza aşıları yaptırılır

    Yorgunluğa, strese karşı direnci yükselten,metabolizmayı aktive eden ilaçlar hekim tavsiyesine göre uygulanır

    İç ve dış parazitlere karşı gerekli ilaçlar gerekli dozda uygulanır


Ahırlar
1-Tamamen açık bağsız padok sistemi
2-Yarı açık bağsız padok sistemi
3-Kapalı bağsız padok sistemi
4-Kapalı bağlı ahırlar

Açık bağsız sistem: Maliyeti düşüktür. Hayvana hareket serbestliği verir. Kaba yemi (mısır silajı) yeterli olan bölgelerde tavsiye edilir. Soğuk günlerde içme suyunun donma olasılığı vardır. Kontrol edilmelidir.

Yarı açık bağsız sistem: Hayvanları aşırı sıcaktan, soğuktan, yağmurdan, rüzgârdan koruduğu için tavsiye edilen sistemdir. Hayvan başına 1,5 m2 kapalı alan 2-3 m2 ve yukarısı açık alan yeterli olabilir. Her padoka 10 ila 20 hayvan konur. Hayvan başına 40-50 cm yemlik, 1 adet su yalağı yeterlidir.

Kapalı bağlı sistem: Ülkemizde en yaygın ahır tipidir. Atadan gelme alışılmış bir sistemdir. Hayvanın kontrolü kolaydır. Hayvan hareketsiz kaldığı için enerji sarf etmez. Kaba yem tüketiminde %10 tasarruf sağlar. Dezavantajları ise; inşaat maliyeti , bakım ve işçilik maliyetinin yüksek olmasıdır. Isı ve nemin yüksek olması, hareketsizlik, stres ve hastalığa neden olur. Besideki hayvanların etleri gevşek, iç yağı fazla olur.


Besi şekilleri
Mera besisi:
Geniş mera alanları yem maliyetini düşüreceğinden kârlıdır. Besideki hayvanların mineral ve tuz ihtiyacı yalama taşları ile giderilmelidir.

Mera-ahır besisi:
Meradan ahıra alınarak semirtme yapılır. Ahırda besisini almış hayvanlar meraya çıkarılmaz. Gündüz merada, gece ahırda bulunan besi sığırlarına, gerekiyorsa kesif yem ve kaba yem takviyesi yapılmalıdır.

Besi sığırlarının, belli oranda kaba yeme, onun sindirilebilmesi için de kesif yeme ihtiyaçları vardır. Kaliteli kaba yem, yedirilebildiği ölçüde kesif yem ihtiyacını azaltır. Dolayısıyla kârlılık oranı artar.

3,5 kg mısır silajı besin değeri bakımından 1 kg arpaya eşdeğerdir.

Şeker pancarı posası uzun süre yüksek miktarda yedirildiği takdirde sindirimde kalsiyum ve fosfor metabolizmasını bozar. Bu da A vitamininden yararlanmayı azaltır. Mümkünse besinin ilk birkaç ayında hiç kullanılmamalıdır. Besinin son 2 ayında günde 15-20-kg yaş, 1,5-2 kg kuru palet küspe yedirilebilir.

Saman silajı yapılışı:
10 ton saman silajı için gerekli olan aşağıdaki malzemeler temin edilir:

Saman : 6000 kg
Melas : 3000 kg
Arpa Kırması : 300 kg
Yemlik Üre : 50 kg
Su : 650 kg

Yapılışı:
Bir traktör römorku saman 1000 kg'dır. Önce 1 traktör saman 50 cm yüksekliğinde uygun yere serilir. 500 kg melas 100 kg su ile sulandırılarak samanın üstüne dökülür. Üstüne 50 kg arpa kırması ve 8.5 kg üre sulandırılıp dengeli düşecek şekilde dökülerek samana iyice karışması sağlanır ve iyice sıkıştırılır. Bu işlem her bir traktör saman için üst üste tekrar edilir.

Yorumlar