Sığırcılık Mayıs Haziran Aylarında Yapılacaklar (Takvim)

 Mayıs-Haziran


Geceleri hayvanlara barınak yeri olan ahırlarda temizlik, dezenfeksiyon ve diğer bakım işleri devam eder. Ahır işleri ay boyunca devam eder.

Bazı bölgelerde meraların yetersiz olduğu durumlarda yem takviyesi olarak ahır besisi yapılır.

Mera ıslahları yapılır. Ve dışarıda otlatma bütün bölgelerimizde devam eder.

Her türlü hayvan hastalık ve zararlılarıyla mücadele yapılır. Hayvanlar iç parazitlere karşı ilaçlanır. Gübrelikte biriken gübre uzak bir yere götürülür veya satılır.

Haziran ayında hayvanlar genel olarak meralarda beslenirler. Meraya , çiğ ve kırağı kalktıktan sonra çıkılmalı, sakin ve rahat bir otlatma sağlanmalı;parazit yumurtaları genellikle rutubetli çayır ve mera kısımlarında bulunduğundan, böyle yerlerde hayvan otlatılmamalıdır. Yalnız, 10 kg’dan fazla süt veren sığırlara kesif yem ve nitelikleri bozulmamış kaba yem ile takviye yapılır. Ocak ayında doğan buzağılar erkek ve dişi ayrı ayrı sürüler halinde otlatılır. Ot ve yem yemeğe alışan buzağılara verilen süt azaltılır ve su verilmeye başlanır. Yeni doğan yavrulara kepek, yulaf ezmesi, fiğ ve yonca verilir.

Meralar hayvanların devamlı bulunacağı yer olduğundan münavebeli otlatma yapılmalıdır. Çayır ve yem bitkilerinin hasadı, kurutulması ve depolanması devam eder.

Aylık verim ve sağlık kontrolleri yapılır; kartlara işlenir.


Yorumlar